The Hackable City,
Collaborative Citymaking in Urban Living Lab Buiksloterham
Wat is de rol van nieuwe media in het betrekken van burgers in een ‘hackable’ proces van stadmaken? En wat zijn de mogelijkheden en uitdagen voor burgers, ontwerp professionals in dit proces?
De Universiteit van Amsterdam start samen met One Architecture, The Mobile City en de Universiteit Utrecht het onderzoek ‘The Hackable City’. Daarin onderzoeken we hoe de drie partijen (ontwerpers, instituties en burgers) op een nieuwe manier samen kunnen werken aan een democratisch proces van stadmaken. Rollen en relaties kunnen hierin verschuiven: bij ontwerpers en instituties van de top-down masterplanner naar een partij die mogelijkheden rondom bestaande processen creëert en die de stad ‘hackable’ maakt voor haar burgers.
De wijk Buiksloterham in Amsterdam Noord wordt voor dit onderzoek gebruikt als stadslab. Op deze locatie onderzoeken we de drie thema’s zelfbouw, cyclisch en gezondheid. Door middel van verschillende co-creatie sessies worden drie verschillende prototypes ontwikkeld, getest en geëvalueerd.
Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van The Mobile City: http://themobilecity.nl/projects/amsterdam-hackable-metropolis/
Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar een stagiair die (een deel van) de periode 1 april 2015 – 1 april 2016 ons team kan versterken. De stagiair zal in dit onderzoek de projectleider en onderzoeker assisteren bij de organisatie van verschillende bijeenkomsten en workshops, het ontwikkelen en testen van de prototypes, het bijhouden van de communicatie van het project via blogs en twitterfeeds en helpen met het visualiseren van kaarten.
Benodigde competenties:
• Resultaat gericht kunnen werken;
• Sterke communicatieve (schriftelijke) vaardigheden in zowel Nederlands als Engels;
• Inhoudelijk en theoretisch grip op discussies over digitale media en ‘stadmaken’
• Goede grafische vormgeving vaardigheden met betrekking tot het maken van kaarten en visualisaties;
• Kennis van Adobe CS, GIS systemen en actuele en geavanceerde tools op het gebied van dataverzameling en visualisatie.
Vergoeding voor de stage bedraagt €400,- per maand voor 4 dagen per week. Minimale periode van de stage is 4 maanden.
Contactpersoon:
One Architecture
Froukje van de Klundert
Hamerstraat 3
1021 JT Amsterdam
020-4700040
work@onearchitecture.nl